Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

 Hgetes2 Statistika 768px 1 1


Με τη συμμετοχή 1.975 μαθητών/τριων από όλη τη χώρα και 1.184 έργων συνολικά, ολοκληρώθηκε η κατάθεση των υποψήφιων προς βράβευση εικαστικών δημιουργιών στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Κάνε block στον εκφοβισμό» που διοργάνωσε (για το σχολικό έτος 2022-2023) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αλλά και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Συνολικά εκπροσωπήθηκαν 176 σχολεία από όλη την επικράτεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των συμμετοχών προέρχεται από σχολικές μονάδες της Περιφέρειας. Οι μαθητές/τριες των σχολείων είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους (π.χ. ζωγραφική, κολάζ, αφίσα, βίντεο κ.λπ.) και να αποτυπώσουν με πρωτότυπο τρόπο τις αξίες του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της αλληλεγγύης. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, την ενδοσχολική βία, τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη, την αλήθεια και την ακεραιότητα.

Το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού αφορά στην αξιολόγηση των έργων των παιδιών και θα πραγματοποιηθεί από Ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς (Ε.Α.Δ., ΥΠΑΙΘ, ΕΕΔΑ, ΒτΒ και Εκπαιδευτική Τηλεόραση) που συνεργάστηκαν για την υλοποίησή του.

Οι νικητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα λάβουν καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ οι μαθητές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λάβουν ως δώρο lap tops.

Το σύνολο των έργων των μαθητών/τριων θα αποτελέσει το υλικό εικαστικής έκθεσης που θα διοργανώσει η Ε.Α.Δ., ενώ τα παιδιά, τα έργα των οποίων θα διακριθούν, θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η Αρχή. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Ε.Α.Δ. για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών, των αυριανών πολιτών, σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας με στόχο τη σταδιακή καλλιέργεια στα παιδιά μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη διαφθορά. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω Διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε από την Ε.Α.Δ. κατά το σχολικό έτος 2020 - 2021.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Μαθητικό Διαγωνισμό και το σχετικό ενημερωτικό έντυπο θα τα βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://bit.ly/41SfcTe