Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Παρούσα στην 85η ΔΕΘ με ενημερωτικές δράσεις και μια σημαντική έρευνα Κοινής Γνώμης για τη διαφθορά

Για πρώτη φορά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) συμμετέχει φέτος με δικό της περίπτερο (Hall 15 - Stand 39) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος της παρουσίας της στην 85η ΔΕΘ είναι η ενημέρωση του κοινού για το πολυεπίπεδο έργο και την αποστολή της, η οποία εστιάζει στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταστολή πράξεων διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, μέσα από σειρά εκδηλώσεων (ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, κλπ) και σε συνεργασία με άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η Ε.Α.Δ. θα ενημερώσει τους επισκέπτες αναφορικά με θέματα διαφάνειας, ελέγχου, λογοδοσίας και ακεραιότητας. Στο επίκεντρο των παραπάνω δράσεων θα βρίσκεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου στον δημόσιο τομέα, ο καταλυτικός τους ρόλος στη χρηστή διακυβέρνηση εν όψει μάλιστα της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στις 13 Περιφέρειες (η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), καθώς επίσης και η Επιχειρηματική Ηθική (Business Integrity) ως παράγοντας ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών – Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας θα παρουσιασθούν δυο σημαντικές εκδόσεις («Κώδικας Ηθικής & Δεοντολογίας» και «Τεχνικές Συνεντεύξεων για την Ιθαγένεια») που έχει πραγματοποιήσει η Ε.Α.Δ. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας. Επίσης, η Ε.Α.Δ. θα συμμετέχει σε εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: «Τεχνολογία και Διαφάνεια», με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και την πάταξη φαινομένων διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, η Αρχή θα υλοποιήσει σημαντική Έρευνα Κοινής Γνώμης, με τίτλο «Η Γνώμη σου Μετράει» για τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών απέναντι σε θέματα διαφθοράς στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της Έρευνας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που προγραμματίζει η Ε.Α.Δ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (Δεκέμβριος 2021).

Τέλος, οι επισκέπτες του περιπτέρου της Αρχής θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις (π.χ. Μαθητικός Διαγωνισμός «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο», σειρά κινουμένων σχεδίων «ZORBS» κλπ) που ήδη υλοποιούνται από την Αρχή και για τις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας.

Στο αρχείο που επισυνάπτεται μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων της Ε.Α.Δ. στην 85η ΔΕΘ

Ε.Α.Δ. - 85η ΔΕΘ Flyer