Λογότυπο Ελληνικής Δημοκρατίας

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την ΕΑΔ  Διεθνές Webinar με θέμα την αποτελεσματική προστασία των καταγγελόντων παραβιάσεις του Ενωσιακού Δικαίου

Την Τετάρτη 15.06.2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Designing and Implementing Effective Whistleblowers Protection Systems» στο πλαίσιο υλοποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών του Δικτύου των Αρχών για την Πρόληψη της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Network of Corruption Prevention Authorities - NCPA) υπό την Προεδρία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. 

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο κ. Ιωάννης Φουστανάκης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων της ΕΑΔ, εκπροσωπώντας την Προεδρεύουσα Αρχή του Δικτύου. Καθώς το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς, την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες καταπολέμησης της διαφθοράς από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους, έγκριτοι ομιλητές από την ΕΕ, τις Αρχές Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ιταλίας, της Μολδαβίας, της Παλαιστίνης, της Νότιας Αφρικής, του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρουμανίας και της Regional Anticorruption Initiative παρουσίασαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία καθώς και τις εμπειρίες τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σχετικά με τη ρύθμιση του πλαισίου προστασίας προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις (Whistleblowers). Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την πρακτική εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και να αξιολογήσουν μελέτες περιπτώσεων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των προβλέψεων αυτών στο πλαίσιο των εθνικών εννόμων τάξεων και την πρακτική αντιμετώπιση των προκλήσεων εφαρμογής.